Κατσαρίδες
Οι κατσαρίδες έχουν ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και η παρουσία τους καθιστά απαραίτητη την άμεση αντιμετώπιση τους έτσι ώστε να εξασφαλισθεί πως ο πληθυσμός τους θα περιοριστεί και σταδιακά θα μειωθεί ώστε να μην προξενηθούν περεταίρω εστίες ή πως η προσβολή δεν θα επεκταθεί. Πρόκειται για ένα πασίγνωστο βαδιστικό (συνήθως) έντομο, με 3.500 είδη παγκοσμίως. Ζουν σε υπονόμους και βόθρους, απ’ όπου μεταφέρονται μέσω των σωληνώσεων της αποχέτευσης στους χώρους σας. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο αριθμό ασθενειών στον άνθρωπο. Τα πιο συχνά απαντώμενα είδη είναι: Blatella germanica, Periplaneta americana και Blatta orientalis.
Έντομα αποθηκών
Μυρμήγκια
Είναι ένα έντομο υψηλής κοινωνικότητας που μπορεί να βρεθεί στο χώμα, στη ξυλεία, στις κοιλότητες τοίχων ή τα κενά στεγών. Η μέση διάρκεια ζωής ενός μυρμηγκιού είναι 45-60 ημέρες. Είναι ένα έντομο υψηλής όχλησης, διότι εμφανίζεται σε μεγάλους πληθυσμούς και για την απομάκρυνσή του μπορεί να χρειαστείτε επαγγελματική βοήθεια.
Κουνούπια
Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν. Ωστόσο, υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο. Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή.
Μύγα
Η οικιακή μύγα είναι "κοσμοπολίτικο" είδος και ονομάζεται έτσι γιατί είναι το συνηθέστερο είδος που συναντάται στα σπίτια. Λόγω της κατασκευής της η μύγα είναι προσαρμοσμένη να μεταφέρει μικροοργανισμούς. Η προβοσκίδα της έχει άφθονες λεπτές τρίχες στις οποίες κολλούν με μεγάλη ευκολία μικροοργανισμοί και ακαθαρσίες. Τα ποδιά της έχουν λεπτές τρίχες και εξογκώματα, τα οποία έχουν μια κολλητική ουσία που βοηθά να περπατά σε λείες επιφάνειες αλλά που αυξάνουν την ικανότητα παραλαβής και μεταφοράς παθογόνων.
Ο αριθμός των μικροοργανισμών που υπάρχει στο σώμα μιας μύγας ξεπερνά το 1.000.000. Έχει βρεθεί ότι οι μύγες είναι δυνατόν να γίνουν φορείς περισσότερο από 100 παθογόνων μικροοργανισμών και προκαλούν διάφορες ασθένειες (δυσεντερία σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, άνθρακα πολιομυελίτιδα τέτανο.κ.α.)
Ψύλλοι
Οι ψύλλοι είναι εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών και πτηνών. Έχουν μεγάλη ικανότητα αλμάτων λόγω της ιδιόμορφης κατασκευής των πίσω ποδιών τους. Επειδή μεταδίδουν ασθένειες, είναι πολύ επικίνδυνα έντομα. Το δάγκωμα από ψύλλους προκαλεί έντονο κνησμό και η επικινδυνότητά του οφείλεται στο ότι αποτελούν ενδιάμεσους ξενιστές για πολλά παράσιτα και έτσι μπορεί να διευκολύνουν στην εξάπλωση επιδημιών.
Κοριοί
Οι κοριοί είναι παρασιτικά έντομα που έχουν μολύνει τους ανθρώπους για πάνω από 3.500 έτη. Υπάρχουν τουλάχιστον 92 γνωστά είδη που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Το πιο κοινό είδος είναι το Cimex lectularius, το οποίο προσαρμόζεται καλύτερα στα ανθρώπινα περιβάλλοντα.
Ο κοινός κοριός είναι ένα μικρό, επίπεδο, ωοειδές έντομο, και έχει ένα καφεκόκκινο χρώμα. Έχουν αναπτύξει τα πόδια τους με τρόπο που τους επιτρέπει να συρθούν επάνω σε επιφάνειες φτιαγμένες από ξύλο, χαρτί, πλαστικό ή ακόμη και γυαλί.
Τα ενήλικα ζωύφια είναι έτοιμα για δράση μετά από περίπου τέσσερις εβδομάδες όταν βέβαια στον χώρο υπάρχουν θερμόαιμα (άνθρωποι, ζώα). Εάν δεν υπάρχουν, τα ενήλικα ζωύφια κρεβατιών μπορούν να επιζήσουν για ένα έτος χωρίς σίτιση. Οι κοριοί δεν θεωρούνται υπεύθυνοι για μολυσματικές ασθένειες, η ενόχληση τους περιορίζεται κυρίως στην φαγούρα και στις κοκκινίλες από τα τσιμπήματα τους. Οι κοκκινίλες προκαλούνται από μια αλλεργική αντίδραση στο σάλιο που εκκρίνεται στην πληγή ενώ τρώνε.
Δεδομένου ότι οι κοριοί έχουν σχέση και τρέφονται με το αίμα, η καθαρότητα δεν είναι καθοριστικός παράγοντας. Οπουδήποτε από ένα πολυτελές, ακριβό ξενοδοχείο μέχρι το στρατόπεδο μπορεί να έχει προσβολή.
Περιστέρια
Το πιο κοινό είδος, από το οποίο κατάγονται και τα σημερινά περιστέρια των πόλεων, είναι το Columba livia. Τα περιστέρια φωλιάζουν σε οποιοδήποτε χώρο μπορεί να τους προσφέρει καταφύγιο και πρόσβαση σε νερό και τροφή και η απομάκρυνσή τους εφόσον εγκατασταθούν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Οι ακαθαρσίες με τις οποίες γεμίζουν τον τόπο εγκατάστασής τους δημιουργούν αρνητική εικόνα (βρωμιάς, εγκατάλειψης και δυσοσμίας) για τις θιγόμενες περιοχές αλλά η επιβάρυνση δεν είναι μόνο αισθητική. Ο θόρυβος που κάνουν είναι για πολλούς ιδιαίτερα ενοχλητικός. Κατασκευαστικές λεπτομέρειες αρκετών κτηρίων (εσοχές, προεξοχές, εξωτερικές σωληνώσεις, κ.λπ.) λειτουργούν ως χώρος προσέλκυσης και καταφυγίου περιστεριών, δυσχεραίνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των ενοίκων τους ή και δημιουργώντας κινδύνους υγείας. Από τους σημαντικότερους λόγους που η παρουσία τους προκαλεί δυσφορία είναι η ζημιά που προκαλούν οι ακαθαρσίες τους, λόγω της έντονα διαβρωτικής, όξινης δράσης τους. Περβάζια παραθύρων, μπαλκόνια, σκεπές και σασί των αυτοκινήτων είναι τα πιο συνηθισμένα «θύματα». Ο χρόνος ζωής κάθε λογής κατασκευών μπορεί να μειωθεί κατά πολύ αν καταστεί χώρος συγκέντρωσης περιστεριών.
Σκορπιοί
Πρόκειται για ένα είδος που έχει στενή συγγένεια με τις αράχνες και τα ακάρεα. Πιο συχνά συναντάται σε ορεινά μέρη της χώρας. Ζει κάτω από πέτρες, σε σωρούς ξύλων ή σε σοφίτες. Συνήθως εισβάλλει σ’ έναν χώρο προς αναζήτηση υγρασίας και θα τον δείτε στο μπάνιο, στα ντουλάπια ή το κρεβάτι σας. Καθώς είναι δηλητηριώδης, το τσίμπημά του είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Τα περισσότερα είδη που ευδοκιμούν στην Ελλάδα είναι ακίνδυνα (όσον αφορά τη θνησιμότητα), ωστόσο ένα άτομο με ευαισθησία στα τσιμπήματα ή ένα μικρό παιδί, μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.
Μαύρα Σκουλήκια
Τα μαύρα σκουλήκια ή αλλιώς millipedes ανήκουν στην κατηγορία Diploda. Υπάρχουν 13,000 είδη που ζουν όλα στο έδαφος. Εδώ ανήκει και η γνωστή μας σαρανταποδαρούσα. Φέρουν πολλά ζευγάρια ψευδόποδων αλλά στην πραγματικότητα φέρουν δύο ζεύγη ποδιών σε κάθε τμήμα του σώματός τους. Ο αριθμός τους ποικίλει αλλά συνήθως τα πραγματικά πόδια δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δέκα. Έχουν ένα ζεύγος κεραιών και απλά μάτια. Τα millipedes αγαπούν το σκοτάδι γι' αυτό και τα συναντάμε συνήθως τη νύχτα. Επειδή δεν ανέχονται την πάρα πολύ υψηλή υγρασία στο έδαφος βγαίνουν στην επιφάνεια οπότε εμφανίζονται μετά από βροχή τις υγρές ημέρες την Άνοιξη και το Φθινόπωρο, ενώ κρύβονται στο έδαφος το Χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες και το Καλοκαίρι με τις πολύ υψηλές.
Τα Millipedes είναι αποκρουστικά και αντιαισθητικά στην όψη αλλά δεν είναι επικίνδυνα διότι δεν δαγκώνουν ούτε προκαλούν κάποια άλλη ζημιά. Τρέφονται με φυτική οργανική ουσία σε αποσύνθεση και προτιμούν ασβεστούχα εδάφη. Σε πολλές περιπτώσεις εισέρχονται και διαχειμάζουν μέσα σε σπίτια κατά ομάδες, κυρίως σε χρόνια εγκαταλελειμμένα οικοδομήματα ή σε παλιά σπίτια με κήπο.